• Psikoloji Nedir?

    ​Psikoloji, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. Daha detaylı tanımıyla, insanların davranışlarının nedenlerini, zihinsel süreçlerini, gelişim evrelerini, sosyal etkileşimlerini vb. sebep sonuç ilişkisi içerisinde deney ve gözleme dayalı bir şekilde inceleyen sosyal bir bilim dalıdır. Psikolojinin Klinik, Gelişimsel, Sosyal, Adli, Endüstriyel vb. olmak üzere 20 kadar alt dalı vardır.
    ​Toplumdaki yaygın kanının aksine psikologlar yalnızca akıl hastalıklarının tedavisi üzerine çalışan meslek elemanları değillerdir. Psikolojinin bir alt dalı olan Klinik Psikoloji psikolojik hastalıklar ve tedavisiyle ilgilenmekle birlikte bir bilim olarak Psikoloji bundan çok daha fazlasını kapsamaktadır. Psikologlar bireylerin normal gelişimi, toplumsal ortamlardaki etkileşimi, büyüme evreleri gibi normal süreçlerle de ilgilenirler. Ayrıca bir Klinik Psikologdan yardım almanız için çok ciddi psikolojik bozukluklarınızın olması gerekmez. Mutsuzluk, kaygı, stres, endişe gibi herkesin başına gelebilecek sıkıntılar için de destek ve bilgi alabilirsiniz.

    Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Fark Nedir?

    ​Psikiyatrist, 6 yıllık tıp eğitimi üzerine 4 yıl Psikiyatri uzmanlığını yapmış doktorlara denir. Psikolog ise üniversitelerin 4 yıllık fakültelerinden mezun olan kişidir. Psikiyatri, psikolojik/psikiyatrik hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Bu açıdan Klinik Psikoloji ile yakındırlar. Bununla birlikte, Klinik Psikologların tedavisi psikoterapi üzerine kuruludur. İlaç yazmaya yetkileri yoktur. Psikiyatristlerin tedavisi ise ilaç üzerine kuruludur ancak terapi desteği de verebilirler. Kesin bir ayrım olmamakla birlikte genellikle Psikiyatristler biraz daha ağır vakalarla, Klinik Psikologlar ise ilaç gerektirmeyen daha hafif vakalarla ilgilenirler.

    Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde Psikologlar Ne İş Yapar?

    ​Rehabilitasyonda çalışan psikologların görevlerinden ilki Sosyal Hayat, Toplumsal Yaşam Becerileri gibi modüllerin derslerini vermektir. İkinci olarak aile görüşmeleri yaparak ailelere öğrencinin durumuyla ilgili bilgi ve destek verir. Ayrıca psikolojik problemleri olan öğrencilerle (öğrenme güçlüğü, davranış bozukluğu, içekapanıklık vs.) çalışarak problemin sebeplerini anlamaya ve problemi çözmeye çalışır.
    ​Kuşdili Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde öğrencilerimiz iki gruba ayrılmaktadır; zihinsel yetersizliği olanlar ve dil ve konuşma güçlüğü olanlar. Psikolog, zihinsel yetersizliği olan çocuklara gerekli modülleri öğretir ve psikolojik problemleri varsa hem öğrenciye hem ailesine destek vererek problemi azaltmaya çalışır. Dil ve konuşma güçlüğü olan çocuklarda ise, özellikle kekemelikte, problemin sebebi veya sürdürülmesinde psikolojik etkenlerin öneminden dolayı (travma sonucu kekemelik olabilmesi, iyileşemeyeceğini düşünüp karamsar olması, derslere katılmaya isteksiz olması gibi sorunlar) öğrencilere psikolojik destek vererek problemlerin çözülmesi, öğrencinin daha iyi hissetmesi ve motive olması gibi hususlarla çalışır.

    Psikolog Pelin Özkan

Adres

Dil ve Konuşma Terapi Merkezi

Kuşdili Caddesi
Karadut Sk No:21 Kat:1,2,3
Altıyol – Kadıköy
İSTANBUL

Telefon & E-mail
Çalışma Saatleri

Salı – Cumartesi
09.00 – 18.00

Sizi Arayalım